Skip to main content

Lodewijk & Tallina

Dank je wel dat je interesse hebt om een paar dagen, een weekend of een wat langere vakantie bij ons door te brengen. Ons streven is vooral om jou een heerlijk en onbekommerd verblijf bij ons te bieden. Daarbij staan persoonlijk en gastvrij bij ons voorop. Je zult ons ook zeker treffen, want wij wonen zelf in het middelste appartement.

De oude fruitveiling van Wijlre
Stoomzicht vakantie appartementen zijn gesitueerd in de voormalige fruitveiling van Wijlre. In 1986 heb ik (Lodewijk) een deel van de fruitveiling in gebruik genomen als atelier. Specifiek als meubelatelier voor restauratie, pimpen, meubels volgens eigen ontwerp en kasten op maat. En later in de jaren ‘90 heb ik er ook een woning in gemaakt met showroom. Het voormalige veilinggebouw is voor mij dus altijd een fantastische plek geweest om te wonen en te werken.

Mede door de economische crisis moest ik heroverwegen wat ik wilde met het pand. En gezien de geweldig mooie locatie, in de heuvels van het Geuldal, heb ik in 2012 het eerste deel verbouwd tot appartement, dat is nu Stoomzicht1.

Hoe komt Stoomzicht aan zijn naam?
De appartementen liggen aan het Miljoenenlijntje. Tegenwoordig is dit een toeristische spoorlijn, maar voorheen was het een oude spoorverbinding tussen Schin op Geul en Schaesberg. Aangelegd voor het kolenvervoer van de steenkoolmijnen in 1925. Het traject was 12,5 km lang en kostte destijds 12,5 miljoen gulden. Vandaar dus de naam Miljoenenlijntje.

Naast het station Wijlre-Gulpen lag de fruitveiling Wijlre, waar dus nu onze appartementen zijn gesitueerd. Vanuit dit veilinggebouw werden tot de jaren ‘60 duizenden wagonladingen fruit Europa in getransporteerd. In 1988 is het traject bij Wijlre definitief gesloten voor goederen en personenvervoer.

Sinds 1995 wordt het traject nu op woensdagen en zondagen, met uitzondering van de wintermaanden, gebruikt als toeristische spoorlijn. De authentieke stoomtrein van de ZLSM stopt nog op het oude station Wijlre-Gulpen en is een echte bezienswaardigheid. Het is zeker de moeite waard om een keer mee te reizen.

Al ruim 30 jaar is dit bijzondere gebouw onderdeel van mijn leven. Nog steeds geniet ik samen met Tallina van de vrijheid en het goede leven in de Zuid-Limburgse heuvels. Nu zijn er vijf ruime vakantie appartementen in het gebouw waar we de afgelopen jaren al vele gasten hebben mogen ontvangen.

Wij vinden het leuk om je te ontmoeten en zullen er alles aan doen om je een fijn, goed en plezierig verblijf in Stoomzicht te geven. Je bent van harte welkom.

Hartelijke groet,
Lodewijk & Tallina